ČLANCI
TAEKWONDO KAO TERAPIJA !
RAD SA OSOBAMA SA SPECIJALNIM POTREBAMA ! - I MI TO MOŽEMO -
 

- Skupljajući iskustvo kroz dugogodišnje bavljenje taekwondoom, prolazeći kroz razna iskustva kroz Domovinski rat i šireći svoje znanje tijekom školovanja na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u meni se rodila želja, velika želja da svoja znanja prenesem na sve, baš sve ljude , ne samo one koji zbog svojih prirodnih predispozicija ubrzo odskaču od prosjećnosti i koje bi svaki trener poželio imati kao materijal s kojim bi se kasnije ponosio i dobio za to priznanje! NE ! NIKAKO !

-TAEKWONDO je jedan predivna vještina (danas i olimpijski sport), koja u sebi nosi onaj - DO - (što znaći : umjeće, način ili put), a to je puno više od samog eksponiranog rezultata (medalje, pehari), to je nešto što nas cijeli život vodi i pomaže nam u situacijama kada nam je to najpotrebnije, kada mislimo da je SVE PROTIV NAS ! Tada se trebamo okrenuti sebi i u sebi pronaći PUT, a takav način života zasigurno je UMJEĆE , koje čuči u svakom od nas samo ga trebamo prepoznati i izvući na vidjelo, a u tome će nam pomoći TAEKWONDO !

- Svim svojim učenicima, a posebice njihovim roditaljima kada dolaze upisati djecu kod nas u T.K. Maksimir kažem, da je jedino što od njih želim da budu SRETNI i ZDRAVI ! Ne spominjem nikakove rezultate niti očekivanja.Rezultati u vidu medalja i drugih vidljivih priznanja sami će doći, ali oni su samo vanjski pokazatelj da našto vježbamo a pravi rezultat je onaj u nama koji nas ćini ispunjenima i sretnima jer znamo da smo učiili nešto za sebe, a tu priliku zaslužila su sva djeca pa tako i ona koja su zbog raznih tjelesnih i psihičkih oštećenja zakinuta za mogućnost treniranja u mnogim klubovima.

- Moji dosadšnji uspjesi na tom polju ? To je svakako vrjednije od mnogih osvojenih medalja, ali evo primjer: - moj pomoćni trener doživio je tešku prometnu nezgodu: kao pješaka udario ge je autobus i odbacio na kolnik, a tada je preko njega prešao automobil ! Poslijedica: polomljeno 7 kralježaka, kuk na dva, mjesta prelom butne kosti nagnječenje prsnok koša, teški potres mozga ! Zaključak: vi gospodine pitanje je hoćete li uopće moći normalno hodati a taekwondo možete zaboraviti ! No međutim ; upornim treniranjem taekwondoa, 5 godina nakon liječničke dijagnoze, zahvaljujući upornom i predanom vježbanju,on postaje prvak RH u taekwondo tehnici !

Otkuda spoznaja i ljubav prema hendikepiranima ? Ključnu je ulogu svakako imao moj pokojni otac Dr. Dragutin Horvath (šef centra za rehabilitaciju Stančić), koji je svoj cijeli život posvetio onima od kojih mnogi okreću glavu na drugu stranu.Mnoge u svijetu objavljene radove (njih preko trideset), imao sam priliku pročitati, a ključnu su ulogu imali u pomoći ljudima koji imaju hendikepiranu djecu. U predgovoru mog diplomskog rada, zamolio sam ga da mi pomogne napisati ZDRAVSTVENE ASPEKTE TRENIRANJA TAEKWONDOA, a to mi je i temelj za rad sa djecom koja imaju specijalne potrebe i traže samo malo drugačiji pristup u radu sa njima.


 
 
2011-05-29

 

 
 TK Maksimir
Petrova 164
10000 ZAGREB
info@taekwondo-maksimir.hr
GSM: +385 (0)95 894 72 70
Bratski klub: Taekwondo Zelingrad zelingrad@taekwondo-maksimir.hr
TK Zelingrad 2008: Tihomir Horvath, Marijan Barjašić
 
posjeta
powered by TATA