ČLANCI
Utjecaj Taekwondo kluba Maksimir na razvoj hrvatskih taekwondo klubova
...i taekwondo športa u Hrvatskoj
 

Današnji Taekwondo klub Maksimir osnovan je 1978. godine pod imenom Taekwondo klub "Sava", gl.trener Branko Leš (tada 2.Dan danas 3.Dan), a nastao je iz sekcije (trenera Slobodan Medić–Vuho tada 2.kup, danas 5.Dan) Tang-soo-do kluba "Partizan" gl.trenera Davorina Đenovića (2.Dan).

Godine 1988. Tihomir Horvath (tada 2.Dan) preuzima vođenje kluba i mijenja mu ime u Taekwondo klub "Maksimir".

Iz kluba odlaze Ivica Klaić (danas trener u Taekwondo klubu "Metalac") i Mario Kovo (danas gl.trener Taekwondo kluba "Samobor") i osnivaju Taekwondo klub "Koryo".

Klub se razvija i širi, pa tako 1991. god. iz sekcije Taekwondo kluba Maksimir nastaje Taekwondo klub "Feniks-Vukomerec", gl.trener Zoran Kruneš (5.Dan).

Također u to vrijeme član Taekwondo kluba Maksimir g. Mladen Kužnik (5.Dan) otvara svoj Taekwondo klub "Dan-Gun".

Jedan od ponajboljih boraca Taekwondo kluba Maksimir, Toni Ante Matković seli u malo mjesto Garjak uz Peručko jezero i uz pomoć svojeg dotadašnjeg gl.trenera osniva Taekwondo klub "Vrlika".

Godine 2001., dotadašnji trener u Taekwondo klubu Maksimir, vraća se u Đurđevac i osniva Taekwondo klub "Borik":
"Kao što Zagreb ima Maksimir, tako i Đurđevac ima svoj Borik." – bio je razlog imenu kluba, rekao je njegov osnivač i gl.trener Dubravko Husak.

Klub se i dalje razvijao i širio, stoga se ukazala potreba za kvalitetnim trenerima, pa tako iz Taekwondo kluba "Orion" dolazi Davor Prđun (4.Dan), sa željom da kroz neko vrijeme osnuje i vlastiti klub – što je i učinjeno: dobili smo još jedan taekwondo klub - "Master".

Paralelno s tim događanjima i stjecajem okolnosti, glavni trener Taekwondo kluba Maksimir na poziv ljudi iz lokalne samouprave, otvara sekciju kluba u Donjoj Zelini, koja 2006. godine prerasta u samostalni klub "Zelingrad".

Kako je kroz sve protekle godine u klubu treniralo više tisuća vježbača, mnogi su došli do majstorskog zvanja, a oni odvažniji zaželjeli su osnovati vlastite klubove, pa je tako jedan od njih i Mladen Premužić (nekad član TK Maksimir - sekcije Vukomerec), koji je osnovao Taekwondo klub "Škorpion".

No, na žalost nije sve tako bajno i lagano išlo. Svaki klub, pa tako i Taekwondo klub Maksimir ima svoje probleme vezane uz trenere i članove, ali svi problemi su pozitivno rješeni

U tom razdoblju osnivaju se klubovi "Puma", a ubrzo i "Pantera"

Kako je vrijeme prolazilo klub se širio i stvorili su se uvjeti (po želji grupe roditelja, da pokušaju samostalno), za otvaranje još jednog kluba "Contra", sa gl. trenericom (do tada našom trenericom borbene ekipe) Evom Politeo, a njoj su se priključili i trener Damir Vlahinja i kasnije Kristina Brkić.


 

KLUBOVI NASTALI POSREDNO ILI NEPOSREDNO OD DANAŠNJEG TAEKWONDO KLUBA MAKSIMIR

1. KORYO   - treneri IVICA KLAIĆ i MARIO KOVO

2. FENIKS VUKOMEREC - trener: ZORAN KRUNEŠ

3. DAN GUN - trener : MLADEN KUŽNIK

4. VRLIKA - trener : TONI ANTE MATKOVIĆ

5.BORIK - trener: DUBRAVKO HUSAK

6.MASTER - trener : DAVOR PRĐUN

7. ZELINGRAD - trener : ZDRAVKO TAUŠAN

8. ŠKORPION - trener : MLADEN PREMUŽIĆ

9. PUMA - trener: MARTINA ŠAREC

10. PANTERA - trener . ERNA BJAŽIĆ

11. CONTRA - trener : EVA POLITEO

 
2008-12-01

 

 
 TK Maksimir
Petrova 164
10000 ZAGREB
info@taekwondo-maksimir.hr
GSM: +385 (0)95 894 72 70
Bratski klub: Taekwondo Zelingrad zelingrad@taekwondo-maksimir.hr
TK Zelingrad 2008: Tihomir Horvath, Marijan Barjašić
 
posjeta
powered by TATA