ČLANCI
Želite se riješiti stresa? Trenirajte Taekwondo!
Premalo spavanja, prekovremeni rad i potpuni nedostatak vremena za organizaciju kvalitetnijeg življenja, a sve popraćeno općom apatijom i kroničnim umorom... Čini li vam se to poznatim?
 

Ako je odgovor potvrdan, vrlo je vjerojatno kako patite od nedostatka energije, što već u kratkom roku dovodi do kroničnog stresa. Neki se sa stresom nose više, a neki manje uspješno. Jedno je sigurno - barem svakih nekoliko tjedana svi se nađemo u razdoblju umrtvljenost i krajnje bezvoljnosti. Tada je takvo stanje teško odagnati, pa je puno logičnije da bi ga trebalo spriječiti. A to se ne može samo jednom radnjom; u tome sudjeluje čitav niz čimbenika.

Iznimno je važna uloga prehrane (za više energije, preporučam vegetarijansku ili makrobiotičku), zatim podrška dragih osoba, planiranje obaveza, izvršavanje zadatak i učenje prema prioritetima… A ako ste sve to uspješno uskladili, počnite se baviti sportom. I to ne bilo kojim, već borilačkom vještinom. Ja vam s razlogom preporučam Taekwondo.

Taekwondo je borilačka vještina koja podrijetlo vuče iz daleke Južne Koreje, a u prijevodu znači "umijeće borbe rukama i nogama".

Moralne vrijednosti u Taekwondou su vrlo važne. Ovo nije napadačka, već obrambena vještina, koja stavlja veliki naglasak na duhovnu izgradnju, plemenitost, stvaranje samopouzdanja i stvaranje dobre naravi. To je njena prvenstvena svrha; ona se ne koristi kako bi se nekoga namjerno ozlijedilo, a na ulici se koristi samo u krajnjoj samoobrani..

Ipak, duhovnoj se strani danas ne pridaje veliko značenje kao prije nekoliko desetaka godina. Prema riječima jednog našeg Taekwondo majstora, kada bi se usavršavanje duhovnosti uvelo u standardne treninge, u klubu bi ostalo desetoro učenika. To je uistinu tako, stoga se prilazi jednostavnoj formuli: nakon što dostignete crni pojas (što mnogim "običnim" ljudima izgleda kao fantazija, dok u stvarnosti uopće nije nedostižno), prići ćete ponajprije vježbama disanja, a kasnije i pravoj filozofiji življenja. Kakvo će biti duhovno napredovanje svakako varira od osobe do osobe, no sigurno je da je Taekwondo više od borilačke vještine. Zapravo, riječ je o jednoj od najduhovnijih borilačkih vještina..

Izvođenje pokreta u ovome sportu zahtijeva veliku volju i koncentraciju te dobru koordinaciju pokreta. Međutim, od strane liječnika Taekwondo je često preporučan djeci s blagom retardacijom i/ili poremećenom koordinacijom pokreta. Takva djeca dakako nikada neće uspjeti "pohvatati" sve radnje, no vježbanja, poticajna okolina i napredovanje u pojasevima mnogo će učiniti za njihovo stanje, ali i samopouzdanje..

Početničke pokrete relativno je lako savladati, a ukoliko neki učenik zaostaje za drugima, neće ga se podcjenjivati, već će mu se pomoći u savladavanju poteškoća. Deset je učeničkih stupnjeva (bijeli, žuti, zeleni, plavi i crveni pojasevi) koji se nazivaju kupovima, nakon kojih slijedi crni pojas, odnosno devet majstorskih stupnjeva koji se nazivaju danovima..

Što Taekwondo čini posebnim? To su naporni treninzi zbog kojih ćete isprva negodovati, no nakon kratkog vremena shvatit ćete koliko se odmorno i oslobođeno osjećate nakon treninga. Kada se tako "sredite", puno je lakše nositi se sa svakodnevnim problemima i međuljudskim trzavicama. Jedan trening otprilike izgleda ovako: puno trčanja, puno vježbanja (da, i svima omraženi sklekovi spadaju u to:) i konačno puno učenja različitih pokreta i tehnika samoobrane. Nadam se da vas je ovaj tekst potaknuo na razmišljanje..

Ja sam shvatila važnost sporta relativno kasno, a sada se osjećam mnogo opuštenije i odmornije i moje se psihofizičko stanje neprestano poboljšava. Ako se uz Taekwondo zdravo hranite, pa još i prakticirate meditaciju i vježbe disanja, idete u dobrom smjeru za izgradnju kvalitetnijeg životnoga stila :)


 
Ovaj članak napisala je Kolyada za Magicus.info magazin, kojoj se zahvaljujemo.
Na slici je Mirela.

 
 
2008-11-20

 

 
 TK Maksimir
Petrova 164
10000 ZAGREB
info@taekwondo-maksimir.hr
GSM: +385 (0)95 894 72 70
Bratski klub: Taekwondo Zelingrad zelingrad@taekwondo-maksimir.hr
TK Zelingrad 2008: Tihomir Horvath, Marijan Barjašić
 
posjeta
powered by TATA